Francisca Kramer

Uit je comfortzone stappen is misschien wel het engste én het leukste dat er is. Ik heb het een aantal keren gedaan en het heeft me gebracht waar ik nu ben: gelukkig in de liefde, gelukkig in mijn werk.

Nadat ik jarenlang journalist was (en nog steeds ben) en veel over psychologie schreef voor onder andere Volkskrant Magazine en Flow, besloot ik een droom waar te maken: opnieuw studeren. Vier jaar lang zat ik als veertiger op de Universiteit van Amsterdam tussen de jonge twintigers. Het was een geweldige tijd waarin ik ontzettend veel leerde en mijn leven drastisch veranderde. Ik schreef een boek, koos voor een nieuwe liefde en startte met het geven van therapie.

Ik studeerde af in de richting klinische psychologie met als specialisatie relatietherapie. Voor mijn masterthese deed ik onderzoek naar hechting en relatietevredenheid, een onderwerp dat mij de ogen opende over waarom we ons in relaties vaak gedragen zoals we doen. Ik heb me verder geschoold in de EFT Relatietherapie, bekend van het boek Houd me Vast, van Sue Johnson.

Wat ik zo mooi vind aan therapie geven is de verbinding die ontstaat. In een veilige omgeving wordt verandering mogelijk. Zelfs in de grootste wanhoop. Elke dag opnieuw verbazen mijn cliënten mij met hun kwetsbaarheid, veerkracht en humor.

'You can't go back and change the beginning, but you can start where you are and change the ending'
C.S. Lewis